Vuoden 2021 valintakokeen analysointia

20.07.2021

Vuoden 2021 valintakokeiden analysointia

Kevään -21 valintakokeet ja niiden tulokset ovat nyt takana päin. Onnea kaikille opiskelupaikan saaneille! Ne, joille opiskelupaikka ei tänä keväänä auennut, älkää luopuko toivosta!

Terveyden edistämisen pääaineen opiskelijamääriä on nostettu tänä keväänä ja se tarkoitti, että todistusvalinnan kautta valitaan 20 opiskelijaa, aiemman 10 opiskelijan sijasta. Pisterajat vaihtelivat 65,9-68,5 pisteen välillä.

Itselläni on takana kolmet terveyden edistämisen valintakokeet, kahdet paikan päällä tehtyä, yhdet etävalintakokeet. Tein keväällä 2020 myös hoitotieteen valintakokeen, joten siitäkin on kokemusta.

Alle olen listannut muutamia teoksia, joihin on hyvä perehtyä ennen valintakoetta. Valintakoehan on aineistokoe, eli mitään teoksia ei tule kokeeseen lukea. Itse olen vain usen vuoden perusteella havainnut, että näiden teosten lukeminen auttaa paljon. Pätee myös hoitotieteen kokeisiin ja nämä teokset ovat olleet joinakin vuosina hoitotieteen kokeen valintakoe kirjoja.

Hyviä kirjoja:

Tutkimuksen voimasanat  (Suvi Ronkainen, Leila Pehkonen, Sari Lindblom-Ylänne, Eija Paavilainen)

Hoitotiede (Katie Eriksson, Arja Isola, Helvi Kyngäs)

Tutkimus hoitotieteessä (Päivi Kankkunen, Katri Vehviläinen-Julkunen)

Vuoden 2021 valintakoe:

Kävin kahlaamassa läpi tämän kevään valintakokeiden artikkelit, sekä kysymyspaperit. Tänä vuonna koe piti sisällään kolme tieteellistä artikkelia, ja aikaa kokeessa oli 3x 40min. Viime keväänä etävalintakokeessa aikaa oli 2h ja artikkeleita oli neljä kappaletta. Tämä yhden artikkelin vähennys on ollut järkevä muutos, koska tuo neljän artikkelin luku oli todella haastavaa. Vuonna 20018 jolloin hain ensimmäistä kertaa, artikkeleita oli vain yksi ja artikkelin lisäksi toisesta artikkelista tuli laatia 200 sanan pituinen tiivistelmä. Tuolloin aikaa oli ruhtinaalliset 4 tuntia! Eli kovasti ovat viime vuosien aikana tiivistäneet aikataulua. Itse en pidä kiireen tunteesta valintakokeessa, mielestäni valintakoe ei tule olla taistelua aikaa vastaan. Itselläni on joka vuosi riittänyt aika, mutta koen, että aikaa tarkistamiselle, sekä syvälliselle lukemiselle ei jäänyt.

Kokeet ovat muuttuneet myös digitaalisiksi kahden viime vuoden aikana. Itse olen tehnyt kaksi koetta paperisena, yhden digiaikana. Itse henkilökohtaisesti tykkään enemmän paperisesta kokeesta, koska artikkelit on helpompi lukea ja niihin voi tehdä merkintöjä.

Itse sain lopullisien opiskelupaikan muutoin, kuin pääsykokeen kautta. Olen usein sanonutkin, etten välttämättä ikinä olisi saanut opiskelupaikkaa pääsykokeiden kautta. Itse en ole parhaimmillani tilanteessa, jossa osaamista mitataan tiettynä hetkenä kovan paineen, sekä kiireen alla.

Vuoden 2021 valintakokeen kaksi ensimmäistä artikkelia olivat mielestäni helppolukuisia ja aiheet olivat kiinnostavia. Kysymykset/väittämät olivat mielestäni selkeitä, mutta niissä oli kohtia, missä helposti onnistui mokaamaan. Itselläni jäi vuonna 2018 opiskelupaikan saaminen kiinni 2,5 pisteestä, juurikin pienten huolimattomuusvirheiden vuoksi.

Tässä esimerkki valintokeen 1.kysymyksen virheestä

Väittämä 1.

Tässä tutkimuksessa hyödynnettiin kouluterveyskyselyä, johon tuli osallistua kaikkien 4-5.lk oppilaiden, jotka ovat täyttöpäivänä koulussa.

Kyseisessä väittämässä virhe oli

  • Kouluterveyskyselyyn vastaaminen on vapaaehtoista, eli oppilaiden ei tule osallistua, vaan se on vapaaehtoista.

Kun on kiire ja paine, niin itselläni ainakin tämänlaiset asiat meinaavat sekoittua ja nopeasti luettuna voidaan vain katsoa, että kyllä kaikkihan tähän vastaavat ja vikaan menee.

Eli lukekaa kysymys, ja artikkelin teksti tosi tarkkaan! Kompia on aina paljon!

Kiinnitin myös huomiota, että tänä vuonna pääsykokeessa oli entistä enemmän tutkimusmetodiikkaan liittyviä käsitteitä mm. vetosuhde (OR), regressioanalyysit, R-ohjelmat yms, jotka ovat vasta itselleni tullut tutuksi tutkinto-opiskelijana.

Eli nuo yllä kuvaamani teokset ovat tosi hyviä ja melko selkeitä teoksia juurikin tutkimusmenetelmistä ja niiden käytöstä. Eli ne kannattaa lukaista ennen pääsykoetta, niin käsitteet aukeavat paremmin. 

Itselläni on nyt ensimmäinen vuosi takana tutkinto-opiskelijana. Vuosi ei ole eronnut kovinkaan paljoa aiemmasta, koska olen opiskellut avoimessa yliopistossa. Suoritin ensimmäisenä vuonna noin 60 opintopistettä. Nyt jättäydyn opiskeluissa hieman taka-alalla, koska perheemme kasvoi pienellä poikavauvalla toukokuussa . 

Oikein hyvää loppukesää kaikille! Kirjoittelen blogia harvakseltaan nyt äitiysloman aikana. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita